top of page
036.jpg
Screenshot 2022-07-21 211602.png

September 2022

Leuk dat jullie ons blog gaan lezen. Hij is leesbaar op de mobiele telefoon, maar voor de volledige

versie wil ik toch aanraden het op je laptop of PC te lezen.

Naar lang wikken en wegen en kiezen tussen Amerika  of Zuid Afrika hebben we toch voor Amerika

gekozen. Ook omdat  we natuurlijk al in Tanzania waren geweest dit jaar. We hebben gekozen voor het gebied van de Rocky Mountains.

De Rocky Mountains zijn een uitgestrekt gebergte in Noord-Amerika dat zich uitstrekt van Mexico tot Canada. Het gebergte bestaat uit verschillende bergketens en pieken die vaak boven de boomgrens uitstijgen.

Het ontstaan van de Rocky Mountains is een complex proces dat zich over miljoenen jaren heeft afgespeeld. De oorsprong van de Rocky Mountains ligt in de vorming van de zogenaamde North American Cordillera, een keten van bergketens die zich uitstrekt van Alaska tot aan Zuid-Amerika.

Ongeveer 80 miljoen jaar geleden begon de tektonische plaat onder de Pacifische Oceaan onder de Noord-Amerikaanse plaat te duiken, waardoor een subductiezone ontstond. Dit leidde tot de vorming van vulkanen en het omhoog duwen van gesteente. Dit gesteente vormde de basis voor de toekomstige Rocky Mountains.

Ongeveer 60 miljoen jaar geleden werd het gesteente van de North American Cordillera door een proces van plaattektoniek naar het oosten geduwd. Dit leidde tot de vorming van een grote plooi in de aardkorst, waarin zich de Rocky Mountains begonnen te vormen.

De bossen van de Rocky Mountains zijn samengesteld uit verschillende soorten naaldbomen, zoals den, spar en lariks, evenals loofbomen zoals aspen en esdoorn. Boven de boomgrens, op grote hoogte, groeien alpine tundra planten zoals grasachtige kruiden, mos en lage struiken.

De Rocky Mountains zijn ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder verschillende soorten herten en elanden, berggeiten, dikhoornschapen, wolven, beren, coyotes, lynxen en poema's. Er zijn ook veel soorten vogels, waaronder adelaars, haviken, valken en uilen.

Er is dus genoeg te zien! We hoopte alvast een tintje van de herfst mee te pakken

en en de bronst van de Wapiti's..... Maar ook hier hebben ze lang last van de warmte gehad en beesten

spotten werd daardoor wat lastiger.... wel zag je soms al bomen en struiken mooi kleuren

Onderweg hebben we zelfs onze route aangepast ivm de warmte nog in Moab hebben we gekozen de laatste dagen naar de Black Hills te gaan.

Ondanks dat we minder wild hebben gezien dan normaal hebben we een fanatische vakantie gehad..... wat was het weer ontzettend genieten om hier weer rond te rijden. 's avonds lekker ergens eten met een drankje en veel leuke Amerikanen gesproken..... wat hebben we dit gemist! Ik kan niemand uitleggen hoe het voelt voor ons om hier rond te rijden.

Helaas was het maar twee weken, gelukkig hebben we de foto's en film nog.

Neem vooral even een kijkje in dit blog...... en misschien begrijp je dan wel waarom wij hier zo van kunnen genieten........

Going to the Rocky Mountains

bottom of page